Om psychotherapeut te worden dien je een erkende vierjarige therapeutische opleiding te volgen. Dit met het oog op eventueel later een eigen praktijk uit te bouwen of werken in een groepspraktijk of welzijnscentrum. Met de nieuwe wetgeving van Maggie De Block (2017?) dien je een master in psychologie, orthopedagogie of geneeskunde te hebben als vooropleiding. In de overgangsmaatregel was 2017 het laatste academiejaar dat je als bachelor het diploma van psychotherapeut kon behalen. Er zijn andere mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen als hulpverlener. Een alternatief voor een psychotherapeut is een counsellor.
Daarbij rijst een paar vragen:

  • Is een counsellor diploma een opstart naar een eigen praktijk?
  • Gaan mensen op zoek naar een therapeut, psycholoog of counsellor?

Op dit aandachtsgebied zijn er verschillende beroepen actief. Te denken valt aan psychotherapeuten (erkend) en coaches, counsellors, consulenten en therapeuten (niet erkend).

Bij het starten van een eigen bedrijf dien je te bedenken dat er mensen naar jou toekomen, als je goed je werk doet, dus een goede counsellor bent, alles doet om te slagen, goede resultaten bereikt en met dit alles een goede mond-tot-mondreclame behaalt.
Wat je in ieder geval nodig hebt zijn: een goede website, jezelf kenbaar maken, aan jezelf werken, regelmatig bijscholen, sterke empatische houding..
In de opleiding leer je alles om een goede counsellor te worden. Je leert alle basisvaardigheden. Dat is een vaststaand feit.

Je kunt jezelf later een counsellor noemen, een therapeut of een psychologisch consulent (geen beschermde beroepen).
Zullen de mensen naar je diploma kijken? Zullen mensen naar de naam van je beroep kijken? Sommigen zullen dat doen, anderen niet.
Dit is zeer variabel. Sommige mensen kiezen voor jou omdat jouw verhaal hen raakt, en ze zich kunnen terugvinden in wat je schrijft en hoe je jezelf kenbaar maakt. Anderen zullen puur voor de titel gaan. Beiden zijn ok.

Dus, zal er plaats zijn voor jou op de arbeidsmarkt?
In de opleiding wordt van alles aangereikt wat jou kan helpen om te worden wie je echt bent, te leren voelen wat bij je past en te vertrouwen om ervoor te gaan.
Veel zal er van afhangen hoe je daar zelf mee omgaat. Je creëert je eigen plek op de arbeidsmarkt, en de mensen die bij jou passen, komen naar je toe.

Mocht je hier nog dieper willen op ingaan, dan ben je zeker welkom.
Daarnaast ben je ook welkom op de info-uren, dan kun je zeker alles nog eens aandachtig bekijken, bespreken en overwegen wat er best is voor jou.

Na afronding van de opleiding bekom je een diploma en met dat diploma kan je lid worden van de Association For Coaching. Tot op heden (2016) bestaat er geen actieve federatie for Counsellors.
In 2015 zijn wij erkend door de Association for Coaching (AC). Erkenning Coachlees meer.

In 2016 zijn wij erkend door de International Association For Counselling (IAC). lees meer.